Foto galerija
Video galerija
Simboli
Himna
E-mail

H53
Pust v Cerknici
Kraški pust
Striček

       >>Novice

24.12.16 – STOJNICA
Letos smo tradicionalno organizirali 7. dobrodelno Božično stojnico pod sloganom NAJ NA BOŽIČ NIHČE NE TRPI POMANJKANJA. Stojnica se je v Tolminu »dobro« prijela tako med obiskovalci kot med sponzorji. Na stojnicah ni manjkalo dobrot – drobni prigrizki, slaščice, jota, kaša, pa seveda kuhano vino in čaj. Mislili pa smo tudi na otroke – igrače, manjši kosi oblačil. Za dobro vzdušje pa je kot vsako leto poskrbela skupina FRIKA.
Tako kot vsi zaključujejo s predprazničnimi dnevi svoje »delavno«, tako smo ga na ta dan tudi mi.

SVETOLUCIJSKI SEJEM – 13. DECEMBER 2016
TPM se je s svojo skupino FRIKA letos že drugič predstavila na Svetolucijskem sejmu. Sejem je bil odlično obiskan in naša skupina Frika se je odlično odrezala.

OBČNI ZBOR – 02.12.2016
Kot vsako leto, smo tudi letos ob koncu leta organizirali občni zbor, izvolili nov UO in se že pripravili na naslednje aktivnosti.

19.11.2016
OTVORITEV NOVE OGLASNE TABLE DRUŠTVA
pred Blagovnico v Tolminu. Tablo je nam izdelal in postavil iz ALU, MRAK Stanko. Za otvoritev table sta bila povabljena Ivan Obleščak in Albin Kanalec. Otvoritve se je udeležil in pri otvoritvi sodeloval naš dolgoletni član Albin Kanalec. Obleščak se prireditve ni udeležil zaradi slabega počutja in močnega dežja. K dobremu vzdušju je tudi tokrat dala svoj prispevek skupina FRIKA.

11.11.2016
Tokrat je SKUPINA FRIKA nastopila na MARTINOVANJU v HOTELU DVOREC v Tolminu.
Pred samim nastopom so člani FRIKE s partnericami odšli do častnega člana (bivšega predsednika) društva Ivana Obleščak , kateri zaradi slabega počutja na prireditev ni mogel, ter mu zaigrali nekaj pesmi. Obiska sta bila z ženo zelo vesela.
Na terasi hotela Dvorec je Frika z igranjem pričala ob 16,00 uri. Hotel je vsem obiskovalcem in mimoidočim pekel tudi kostanje, ponudili so tudi mošt.Ob 19,30 uri so člani našega društva: Nikolaj MOČNIK, Nada URŠIČ in Rado GOLJA krstili vino.

05.11.2016
OTVORITEV ZORILNICE SALAMOV NA KMETIJI KONEC V VOLČAH
.
Zaradi slabega vremena je bil nastop celotne TPM preklican. Nastopila je SKUPINA FRIKA. Kljub močnemu deževju se je na Kmetiji Konec v Volčah zbralo veliko število ljudi in razvilo prijetno vzdušje.. Prireditev je potekala po programu. Ob 16,00 uri je s svojim nastopom pričela skupina Frika. Ob 17,00 uri je vila uradna otvoritev zorilnice salamov, katero sta otvorila župan občine g. Uroš Brežan in predsednik KS g. Bizjak. Na mizah ni manjkalo pršuta, klobas in zelja ter pijače.

MUZEJSKI VLAK:
Tminska Pustna Muzika se je odločila za prireditve pri Muzejskem vlaku. Ob prihodu Muzejskega vlaka muzika igra turistom in visokim gostom. Z vlakom se namreč pripelje prestolonaslednik Ferdinand in gospodična Mici z Bleda ter osebni stražar. Na železniški postaji Most na Soči pa ga pričaka grof Coronini s soprogo in svojo muziko, ob prihodu se seveda pozdravijo in nazdravijo, nato si skupaj ogledajo unikatne izdelke ki so se prodajali na stojnicah.

PREDSTAVITVE: 20.08., 24.09.2016.
Dogovorjen termin za 15.10.2016 je na žalost odpadel zaradi velike zamude muzejskega vlaka, zaradi česar je bilo večina turistov prepeljanih po predvidenih lokacijah izleta z avtobusi, oz. je izlet odpadel (Slovenci). Za prihodnje leto potekajo dogovori z agencijo ABC, katera organizira izlete z muzejskim vlakom ter LTO, KŠM, hotelom Dvorec Tolmin in TPM.

15. Oktober – praznik frike – odpadel (TD Tolmin)
Avgust – Puntarski dnevi – odpadli (TZGP)
JULIJ - Na zgibanki Tminska kuhinja smo označeni pri pečenju Frike (praznik frike ali Kmečki praznik)

30.4.2016 - Po pustno večerjo smo rezervirali na Kmetiji Pri Bizjaku v Brdih 30.04.2016. Da pa ne bi šli samo večerjat, smo si še malo ogledali Brda (Ceglo, Grad, Klet, Šmatno, Gonjače). Dan je bil lep, tako po vremenu kot po vzdušju.

14.3.2016 - Letos smo praznovanje 8.marca združili s praznovanjem mam 25.marca in se tako dobili 14.03.2016. Tudi tokrat pri naši članici na Čiginju. Kot že običajno je za delo prijela ekipa frike. Ostale članice in povabljene pa so že doma pripravile razna peciva in prinesle na praznovanje. Tako je bilo druženje tudi tokrat ob dobrotah in zvokih FRIKE prijetno.

05.03.2016 Igor 60 let – restavracija Korita
Tudi letos smo slavili okroglo obletnico člana, tokrat je slavil IGOR LEBAN. Vse člane je povabil v restavracijo Korita v Zatolmin. Skupaj s slavljencem smo veselo zaigrali, seveda smo poskušali tudi sami, a ni bilo nič veselo za ušesa. Z veseljem nam je pomagal tako v muziki, kot v skupini FRIKI. Bilo je prijetno vzdušje.

Sedaj potrebujemo malo oddiha. Veselimo pa se že vabila našega člana Igorja na svojo okroglo obletnico.

Pustni program smo izpeljali v celoti, še več, dodatno smo gostovali na TV SLO1 v oddaji Dobro jutro ter v živo na radiu Alpski val Tolmin. Z nastopi in predstavitvami smo zelo zadovoljni.

SREDA, 10.02.2016 – POGREB PUSTA

Ob 07,30 uri je ekipa, določena za ureditev pogreba pusta že bila na svojem mestu in pripravah. Letos smo se odločili za spremembo pogreba. Pusta ne bomo imeli več na parah, temveč v žari. Na ogled so bile postavljene tudi vse prejete kolajne Pusta. Močno se je trudil vsa ta leta in kar nekaj jih je nabral. Kaj kmalu je bilo vse pripravljeno, tako da smo se lahko vsi, ki kaj čutimo do Pusta od njega tudi poslovili. Ob 16,00 uri smo se zbrali vsi člani TPM. Ob 16,30 pa se je pričel pogreb Pusta, kateremu sta najprej predsednik društva in » pustni župnik« namenila nekaj žalnih besed, nato pa smo ga v sprevodu pospremili na njegovi zadnji poti. Vsem nam je bilo zelo tesno pri srcu, a ob vedenju, da se bo čez leto zopet vrnil, smo žalost hitro premagali. Po pogrebu nas je čakala jota v Gostilni pri Martini.

 

TOREK, 09.02.2016 – Tolmin

V dopoldanskem času smo opravili še zadnje priprave za pogreb pusta ki bo v sredo.

Ob 14,50 uri pa smo se ponovno zbrali za sprevod. Pričelo je deževati, a ni nas motilo, kajti imeli smo pripravljene tri scenarije. Glede na to, da ni močno deževalo smo se odločili za izvedbo programa v celoti. Nadeli smo si pelerine in rokavčke in ostali do konca popolnoma suhi. Tokrat smo se odločili da se predstavimo v kostumih Vikingov.

Sprevod smo pričeli po programu ob 15,00 uri. Najprej smo zaigrali sponzorki, nato pot nadaljevali proti Domu upokojencev. Tu nas pričaka vsako leto veliko varovancev, katerim z veseljem igramo. Nadaljevali smo pot preko Pregljevega trga proti središču mesta. Na Pregljevem trgu in tudi v stari del mesta k fontani je prišlo le malo gledalcev in mask. Kmalu je pričelo tudi močno deževati in pot smo nadaljevali »Ad kantona da kantona da tazadne betule«. Obiskali smo kar 10 kantonov in betul: bar Pod Murvo, M bar, Penzion Rutar, bar na avtobusni postaji, Alpi bar + blagovnica, bar Paradizo, Okrepčevalnica Soča, bar Grad, Gostilna pri Martini. V Gostilni pri Martini sta nas lastnika že čakala. Nato smo jima zaigrali nekaj skladb. Sledila je večerja. V tem času pa so se člani skupine Frika preoblekli v standardne kostume in že je bila tu muzika za ples. V veselem vzdušju se je večer nadaljeval in zaključil s smrtjo pusta.

Predsednik se je v vseh betulah zahvalil za pogostitev in sprejem te jim zaželel uspešno leto. V času nastopov po Tolminu, sta nas ves čas spremljala naša dolgoletna člana; Ivan in Silvo, ki zaradi zdravstvenih razlogov nista mogla sodelovati pri gostovanjih in doma.

PONEDELJEK, 08.02.2016

5. sestanek UO

 

NEDELJA, 07.02.2016 – VIR PRI DOMŽALAH

Malo še utrujeni smo se ponovno zbrali ob 09,00 uri člani iz Tolmina, Kobarida ostale smo pobirali po poti proti Ljubljani. Tokrat smo se na Viru predstavili s kostumi Mušketirjev.

Ponovno smo se ustavili na Barju, kjer smo imeli daljši postanek. Okrepčali smo se z odličnimi sendviči, ki sta nam jih , kot že vsa leta, pripravila naša člana Lenka in Silvo, posladkali še z super štraubami, za katere vsako leto poskrbi naša zvesta Majda in spili še kavico. Ob prihodu na Vir je sledila prijava skupine in ureditev kostumov. Ostalo pa je še nekaj časa za slikanje s Kurenti in občudovanje drugih mask. Nato smo se postavili v povorko in čakali na naš še zadnji nastop na gostovanju. Povorka se je pričela točno kot vedno. S predstavitvijo smo morali tokrat malo pohiteti, saj se je organizatorju mudilo, kajti črni oblaki so se neusmiljeno zbirali nad našimi glavami. Po povorki smo se okrepčali in zaplesali v šotoru, počakali še razglasitev mask in se opravili proti domu. Ustavili smo se v Gostilni Podkoritom v Trebuši, kjer nas je lastnica z vnučkom že čakala. Najprej smo jim zaigrali, seveda sta nam pri tem tudi pomagala. Bogato so nas pogostili. Tudi tokrat nas je ulovila pozna ura. Ob prihodu v Tolmin smo pospravili instrumente v skladišče in se odpravili proti domu.


SOBOTA, 06.02.2016 – ŠEMPETER PRI GORICI

Ob 13,00 uri popoldne smo se zopet zbrali, prevzeli instrumente in vse potrebno in ob 13,30 že bili na poti proti Šempetru pri Novi Gorici, kjer smo gostili prvič. Vreme je bilo čudovito, sončno. Ob prihodu so nas organizatorji že čakali. Pohiteli smo na svoje mesto in kaj kmalu se je povorka tudi pričela. Bolj kot smo prihajali proti središču mesta več gledalcev je bilo. Na trgu smo se kot vedno lepo predstavili. Po povorki smo počakali na razglasitev, ki je bila nekaj pred napovedano17,00 uro. Mi smo čakali, čakali in dočakali, nagrado za zgodovinsko poudarjeno temo. Veseli smo bili, da so nas opazili. Dobili pa smo tudi povabilo za sodelovanje na povorki naslednje leto. Po razglasitvi in podelitvi nagrad so nas tudi pogostili.

Ker je letošnji program zopet »gost« , smo morali pot nadaljevati do Gostilne Gurman v Novi Gorici, kajti tam nas je lastnik že pričakoval. Seveda smo mu najprej zaigrali nekaj skladb potem pa si obliznili prste ob pripravljenih dobrotah. Veliko časa nismo imeli, kajti čakala nas je še ena obveznost ta večer in sicer Gostilna Slap, na Slapu ob Idrijci. Ob prihodu smo kot vedno, že večletnemu gostitelju zaigrali nekaj skladb. Nato nam je lastnik pripravil obilno večerjo. V nadaljevanju pa je zaigrala naša skupina Frika in pravi žur se je pričel. Kar nekaj mask in drugih gostov je tudi prišlo v gostilno. Ko se je večer prevesil v pozno uro, je bilo potrebno, kljub dobremu vzdušju proti domu, kajti čakal nas je še en dan.

 

SOBOTA, 06.02.2016 – ALPSKI VAL - TOLMIN – v živo

S strani radia Alpski val Tolmin smo dobili povabilo za sodelovanje v živo na radiu v soboto 06. 02.2016 od 09,30 do 10,00 ure. Glede na to, da so njihovi poslovni prostori-studijo majhni, se snemanja nismo mogli udeležiti vsi člani temveč le del. Kot vemo, pa je naša muzika glasna in smo bili dovolj glasni tudi z igranjem v predprostoru. V oddaji sta predsednik Albin in tajnica Silva ponovno predstavila celoten pustni program in še enkrat povabila vse na pustna dogajanja v Tolminu in okolici. Povratne informacije o oddaji so bile pohvalne.

 

PETEK, 05.02.2016 – KALEDA

Ponovno smo se zbrali ob 16,00 uri, prevzeli instrumente in že smo bili na poti proti Volčam. Tokrat smo bili oblečeni v Robin hude.

Obiskali smo:

  1. Sirarstvo Konec v Volčah.
  2. Sobe Silva na Čiginju.
  3. Bar pri Miklavžu na Mostu na Soči
  4. Gostilno Pri Siberju v Poljubinju
  5. Restavracijo Korita, Zatolmin in
  6. Restavracijo Pri Štefanu, Zatolmin

Povsod smo bili lepo sprejeti, povsod so nas tudi pogostili. Seveda se jim je predsednik v imenu vseh članov zahvalil za gostoljubje in jim zaželel čim-več gostov in dobro sezono. Na poti nas je na prvih treh lokacijah spremljala tudi KATV Tolmin.

Želeli smo obiskat tudi bar Grad a zaradi preutrujenosti članov ni bilo možno. Pred nami pa je bil še skoraj celoten pustni program.

Utrujeni po napornem dnevu smo pospravili instrumente v skladišče in odšli na zaslužen počitek.

PETEK, 05.02.2016 – TV SLO 1 – DOBRO JUTRO

Dne 05.02.2016 smo na povabilo ga. Merljak Marije gostovali na TV SLO 1 v oddaji Dobro jutro. Dan se je za nas začel že zelo zgodaj, po večini ob 04,00 uri zjutraj. Zbrali smo se pred skladiščem, vzeli instrumente in vse kar še spada zraven ter ob 5,30 uri bili na poti za Ljubljano. Na postajališču Barje smo se za nekaj minut ustavili, spili jutranjo kavico se prebudili in uredili kostume. Ob prihodu na tržnico v BTC nas je že čakala ga Merljak s svojo ekipo. Imeli smo cca 15 minut časa, za dokončno ureditev, postavitev, ter razlago celotnega poteka snemanja. Vreme nam je odlično služilo, bilo je sicer sveže a lepo sončno. Tudi obiskovalci tržnice so se počasi že zbirali, krofi so se pekli. Omamni vonji so prihajali do nas, a kaj ko nismo mogli takoj do njih, pa tudi pred nami je bilo ogrevanje in nastop v oddaji. Seveda smo se jih malo kasneje v pavzi dobro privoščili. Bili so odlični. Pred zadnjim vklopom v oddajo so bili na vrsti predstavniki za izjavo, predsednik društva Mrak Albin, najstarejši član in skrbnik instrumentov Albin Kanalec in tajnica društva Silva Mlakar. Kar malo se je čutilo treme, kako vse o društvu povedat v tako kratko odmerjenem času – za vse 5 minut. No, odlično so se odrezali. Tudi povratne informacije s terena so bile pohvalne.

Zadovoljni in dobre volje smo se vračali nazaj proti domu. Časa nismo imeli, da bi se po oddaji (08,30 – 10,00 ure) kaj več zadrževali, saj smo na Postaji na Mostu na Soči imeli dogovorjeno kosilo, popoldne pa nas je čakala še ena naloga – KALEDA. Ob prihodu nas je na Postaji lastnik gostilne »PRI ŠTEFANU« že čakal z odlično joto, klobaso in sladico, kar se je odlično prileglo. Lastniku smo se zahvalili za gostoljubje in se odpravili naprej proti Tolminu, spravili instrumente v skladišče in odšli proti domu, da si za urico oddahnemo in preoblečemo kostume.

 

PONEDELJEK, 01.02.2016

18:00 - 5. vaje (balinišče Tolmin)

Po vajah razdelitev oblek novim članom (Grofovska, Mušketirji, Vikingi)

20:00 sestanek TPM (Bar Grad)

PONEDELJEK, 25.01.2016

18:00 - 4. vaje (balinišče Tolmin)

Po vajah razdelitev oblek novim članom (Robin Hudi)

20:00 sestanek TPM (Bar Grad)

4. sestanek UO TPM


PONEDELJEK, 18.01.2016

18:00 - 3. vaje (balinišče Tolmin)

20:00 sestanek TPM (Bar Grad)


PONEDELJEK, 11.01.2016

18:00 - 2. vaje (balinišče Tolmin)

20:00 sestanek TPM (Bar Grad)

 

PONEDELJEK, 04.01.2016

18:00 – izredni občni zbor

18:30 - 1. vaje (balinišče Tolmin)

20:00 sestanek TPM (Bar Grad)

PUSTNO NOVO LETO – 2.

03.01.2016 smo se člani Tminske pustne muzike že drugič dobili na Čiginju pri naši članici, da preženemo staro leto in odpremo Pustu vrata, saj je le letos še posebno hitro. »Delovna ekipa« je prišla nekaj pred ogovorjeno uro in prva frika se je kaj kmalu pekla. Kmalu smo se zbrali skorajda vsi člani. Zadolženi za pijačo in hrano so zavihali rokave, za uvodni pozdrav je seveda poskrbel naš novi predsednik Albin Mrak. Da pa usta niso bila presuha je bila na mizi pripravljena tudi pijača. Niko nam je spekel kar nekaj pic, družbo so jim delale klobase, pa domače mulce in še veliko domačih dobrot, ki so jih posamezni člani prinesli. Da pa je bilo vse še bolj pestro je bila skupina Frika hitro v svojem elementu. Ker pa smo rekli, da moramo s starim letom zaključit smo odprli tudi šampanjec, nazdravili in si obljubili, da bomo nadaljevali in s Pustom zimo pregnali vsaj v tako dobro kot vsa leta do sedaj.

 


     >>Novice

1.Himna (integralna)
2.Himna (razsirjena)
3.Himna (gola)
4.Program
5.Livek 2010 (foto)
6.Videogalerija

--] TPM © Copyright 2003 graphics, design Lara-K . Webmaster [--