Foto galerija
Video galerija
Simboli
Himna
E-mail

H53
Pust v Cerknici
Kraški pust
Striček

       >>Novice

SREDA 25.5.2011
FOTO ALBUM PUST 2011
Danes objavljamo prve fotografije pohoda Tminske Pustne Muzike ob letošnjem Pustu. Kljub temu, da je minilo že dva meseca in pol od zaključka Pusta, pa je zanimanje tako veliko, da fotografij ne nameravamo več držati v arhivu za lastne potrebe, ampak jih bomo počasi, »adna pa adna«, objavljali. Vabljeni k ogledu v zadnjem tednu maja. Datum današnje prve objave (Dan mladosti – Dan radosti) ni zgolj naključje. Ne dvomimo, da bo ogledov ponovno ogromno. Do sedaj:
PUST 2010 – 4.449
PUST 2009 – 10.522
PUST 2008 – 5.825
PUST 2007 – 3.546
PUST 2006 – 6.746
PUST 2005 – 8.280

TOREK 24.5.2011
SESTANEK ODBORA TPM

Sestanek Odbora Tminske Pustne Muzike bo v ponedeljek, 30.5.2011, ob 19.00 uri v baru Baron v Tolminu. Glavna tema bodo poletni nastopi TPM-ja.

ČETRTEK 19.5.2011
NOČ NA JEZERU

Tminska Pustna Muzika je prejela uradno vabilo za nastop na 39. prireditvi Noč na jezeru in sicer v sklopu praznovanja 60. rojstnega dne letnikov 1951 iz cele Primorske. Sestanka organizacijskega odbora se je udeležil predsednik Ivan Obleščak.

SOBOTA 26.3.2011
PO-PUSTNA VEČERJA

Tminska Pustna Muzika se je danes zbrala »Pri Palukču« ali bolje »Pri Zlatkotu« na Po-Pustni večerji. 26 članov in najmlajši – Kekec – so uživali v paleti kulinaričnih dobrot in prijetnem vzdušju. Razvajeni od jedače in pijače so utrgali prenekatero »kosmato«, tudi spomine na vesele Pustne čase, in se razšli – kakor kdo.

ČETRTEK 10.3.2011
PUST 2011

Tminska Pustna Muzika je preživela vse Pustne napore in se pripravlja na zasluženi post.

V petek, 4.3., je krenila »U kaleda«. V kostumih Mexicano se je tradicionalno najprej ustavila v Volčah »Pr' Majnkču«. Ko so bili želodci »kao« polni in usta odžejana, se je podala do Apartmajev Silva na Čiginju, kjer so se usta namazala s sladkorjem. »Miklavž« na Mostu na Soči je že veselo čakal s kozarčki, ko je prispela Poslednja Tminska Legenda. Pustni Most je zadonel v zvokih starih trobent. Tradicionalna zadnja postaja je bil zopet Štef v Zatolminu in kot se za njega spodobi »ni da ni« - kalamari, pohanjače, pomfri in seveda kozarček. V skladu z nedogovorom se je nato pešačilo proti Tolminu do Štrklepc, nato pa spustilo s »koriero Roner« v Tolmin na zaslužen počitek.

Sobota, 5.3., je pomenila novi Pustni destinaciji TPM-ja. Kot Kekci so se podali v Ljubljano in na Ig. Ljubljana je ponovno zaživela Pustno z množico ljudi, med njimi z rojakom Edijem, ki je prispeval nekaj fotografij za album TPM-ja. Zvoki zarjavelih trobent so napolnili vse stare ljubljanske znamenitosti – Magistrat, tromostovje in Prešernov trg. Na Igu je TPM najprej zaigral ob pokopališču (še dobro da je večina spala), nato pa v povorki 14. Pokrimskega karnevala. Pasulj s klobaso je lepo legel na Lenkin sendvič z zasiko, le čaj je bil za »ta korajžne«. Še dobro, da je TPM kantina vedno odprta (beri: sempre piena), tokrat imenovana »Bife pri Silvotu Kodroumu«. Povratek proti domu je minil v stop pavzi pri Marjetki v Dolenji Trebuši. In TPM je prišel »ko kec na deset«. Pri Marjetki poroka. Uradno muziko so hitro »ugasnili«, na oder je stopila »oriđinale«. Kaj je bilo potem, kdaj drugič. V Tolminu seveda igranje v baru Grad, kjer je šefica Vera že nekoliko utrujene muzikante pogostila z ocvirkovco.

Nedelja, 6.3., je sledila nova destinacija TPM-ja (koliko novosti, kljub starosti?!) – Kanin. Mušketirji so se povzpeli na najvišjo možno točko v Sloveniji, glede na zemeljske transportne zmožnosti. Sneg je dal poseben čar unikatnim zvokom. Ob odhodu je nastal zaplet – žičnica se je pokvarila; legenda pravi, da zaradi Silvota, ki ga zaradi znanih razsežnosti zajla ni zdržala. V Bovcu so TPM že nestrpno pričakovali v indus coni. Od tam je krenila povorka po Bovških ulicah. Na placu mineštra se je hitro stopila z dobrotami Martinovega hrama in Letnega vrta. Povratek domov je minil s postankom na Žagi, in gurmanskimi užitki v Kobaridu – pri Kotlarju in pizzeriji Fedrig. Za zaključek klasika - bar Grad.

Torek, 8.3., je tradicionalno minil v Tolminu. Oblečeni v Robin Hoode se je odšlo na legendarno pot »Ad kantona da kantona da tazadne betule«. Bar Grad – Dom upokojencev – Daretova garaža – vinotoč Vedrialp - Mestni trg (hotel Krn, pension Rutar) – Baron – pizzerija Na placu – avtobusna postaja – bar Pod murvo – M bar – bar Paradiso – bife Tmin – bar Grad. Kar je preveč je pa preveč.

Sreda, 9.3., je zaznamovala žalost zaradi pokopa Pusta. Vodja protokola Bezlin je ceremonial izpeljal brezhibno. Pustni pogrebci so sedli k zadnji večerji v pizzeriji Na placu.


ČETRTEK 3.3.2011
PRENAPORNI NAPOVEDNIK
Tminska Pustna Muzika je pred vsakoletnim prenapornim izzivom. Ima že svoja leta.
Danes se pričenja s »Stričevim Pustom« psihična, no, tudi kakšna druga, priprava na osrednje Pustne aktivnosti. Jutri dopoldne se podaja delegacija TPM-ja na Radio Alpski Val, na vsakoletni Pustni intervju, ki bo predvajan okoli 17.00 ure. Popoldne se TPM podaja »U Kaleda« - v tolminske okoliške vasi. Začetek na domačiji »Sirarstvo Konec« v Volčah, konec v Zatolminu »Pri Štefeku«. Sobota je posvečena novima destinacijama Ljubljani in Igu. V Ljubljani bo Poslednja Tminska Legenda pričela korak ob 11.00 uri, kot ena prvih v povorki za bruhalci ognja, mestno godbo in mažoretkami. Krenila bo od gostilne Vitez na Bregu, prva predstavitev bo pred Zlato Ladjico, od tam bo šla preko Šuštarskega mostu do druge predstavitve pred Magistratom in naprej po Stritarjevi ulici po levi strani na zadnjo predstavitev pred Prešernov spomenik. Po okrepčilu v Lutkovnem (!) gledališču se bo podala še na 14. Podkrimski Pustni karneval na Ig. Tudi pot proti domu na bo lahka. O Pustni nedelji pa naslednjič – je prenaporno.


TOREK 1.3.2011
ZADNJE VAJE

Danes so potekale na tolminskem balinišču zadnje vaje Tminske Pustne Muzike. Muzikalno razpoloženi muzikantje so pilili še zadnje zvočne podrobnosti. Letošnjih vaj se je udeleževalo rekordno število muzikantov, morda predvsem zaradi muzikantk, ki jih je iz leta v leto več. Po vajah so sledila navodila glede Pustnih aktivnosti, nato pa še skupinski ogled Novic iz Tolmina na TV Tmin-u z osrednjim prispevkom – TPM že (spet) na pohodu.


NEDELJA 27.2.2011
LEGENDA ZAČELA POHOD

Tminska Pustna Muzika je včeraj začela s Pustnim pohodom. Dopoldne se je številčno članstvo udeležilo vsakoletne delovne akcije na pred-Pustno soboto. Marljivi kleparji so še finiširali popravilo instrumentov, gospodar z ekipo čistil in urejal skladišče, modni kreator z nabavniki kompletiral komplete kostumov, vodstvo pa urejalo finančno-administrativne-»tekoče« zadeve.
Popoldne pa – prvi Pustni pohod na Brda. Prvič letos na pohodu, prvič v zgodovini v Brdih. Začelo se je v Vedrijanu na domačiji domačega vina Vedrialp. S trobentanjem pred domačijo se je dalo jasen signal po celotnih Brdih, da je v gosteh Poslednja Tminska Legenda. Po slikanju je gospodar muzikante povabil v razkošno vinsko klet. Kljub temu, da so člani TPM-ja »popucal« že marsikateri glaž, kwartin, broko, steklenico, buč, sod, bar, bife, gostilno, pa so tokrat pred zadnjim litrom le omagali. Kar je preveč, je le preveč. Zato so se napotili na okrepčilo v prostorno dvorano, kjer so na krožnikih že čakale klobase z zeljem v vinu. Močno okrepljeno podkrepljeni so se poslovili od plesočih gospodarja in gospodarice, vzeli povabilo še za poletni nastop, in pa tistih nekaj litrov vina »za pa puot« in se podali v center Brd v Dobrovo. Bolje bi bilo da ne. Noč je dobila svojo moč, muzikanti tudi, ma na koncu so le dobili sled do avtobusa. Z dodatnimi litri »za pa puot«. Mimo Ročinja ni šlo. Pred staro gostilno je že stražil domač »šalam na dski«. Ne za dolgo. In nato že videno – unikatna muzika, suho-mokra-suho-mokra-suho-mokra …grla, prešerno pustno vzdušje in pa litri »za pa puot«.
V Tolmin so prišli vsi. Danes jih »na Tminu« ni.


SREDA 23.2.2011
TV TMIN

Tminska Pustna Muzika je danes tradicionalno posnela prispevek za TV Tmin. Novinarka Carmen Leban in snemalec Marjan Černigoj sta pripravila intervju z odposlancema TPM-ja - predsednikom Ivanom Obleščakom in prvo žensko trobento Silvo Mlakar. Posnetek bo predvajan na TV Tmin od 1.3. do 5.3..


SREDA 16.2.2011
TPM PRIDNO VADI

Tminska Pustna Muzika je danes opravila še četrte vaje in s polno zagnanostjo izpihava prah iz konzervastih trobent. Vzdušje prekipeva saj je vse na svojem mestu – predsednik, tajnik, gospodar, kapelnik, modni kreator, članstvo, dodatno članstvo, … Finance prihajajo, vino tudi. Pust se bliža.


SREDA 26.1.2011
TPM TUDI LETOS NA TOLMINSKEM BALINIŠČU

Tminska Pustna Muzika bo tudi letošnje vaje opravila na tolminskem balinišču, za kar gre zasluga vodstvu domačega balinarskega kluba, ki je velikodušno odstopil njihov »sveti prostor«, za kar se mu Poslednja Tminska Legenda od srca zahvaljuje. TPM tako, poleg sodelovanja z Nogometnim klubom Tolmin, vzpostavlja sodelovanje še z enim dolgoletnim tolminskim športnim kolektivom. Vaje bodo v glavnem ob sredah – »klasična« športna sreda za člane TPM-ja odpade. Kljub temu, da se bodo letošnje vaje začele sorazmerno pozno, šele danes, jih je predvidenih kar šest. Tudi letošnji Pust je skoraj rekordno pozno.


TOREK 18.1.2011
1. SESTANEK ODBORA TPM
1. Sestanek Odbora Tminske Pustne Muzike je bil danes v baru Baron v Tolminu. Ob udeležbi vseh odbornikov in še koga, so se sprejeli dogovori o programu, kostumih, instrumentih, članstvu, financah. Najtežji in najdaljši del sestanka je bil posvečen programu. Letos ponovno rekordno število povabil na vse mogoče in nemogoče konce Slovenije. Z željo po obisku in počastitvi novih pustnih destinacij se bo TPM odpravila v Ljubljano, na Ig in na najvišjo možno nadmorsko višino – na Kanin. Da o Brdih ne izgubljamo besed, ker je vprašanje ali se pride nazaj.


17.11.2010
STATISTIKA FOTO ALBUMOV
Tminska Pustna Muzika objavlja na svoji spletni strani foto-albume od leta 2005. Prvi objavljeni foto-album je bil »PUST 2005 – priprave«, zaenkrat zadnji je »70 LET JOŽE PREZELJ.« Do danes je bilo objavljenih 28 albumov, od tega 7 video. 21 foto albumov ima 644 fotografij, video albumi pa 23 video posnetkov. Vsi albumi so zabeležili 64.621 ogledov, kar v povprečju znese 2.308 ogledov na album. Pred približno letom dni (glej novico 8.9.2009) je bilo ogledov skoraj natančno polovico manj. Absolutni rekorder ostaja foto-album »PUST 2009«, ki je do danes zabeležil 9.158 obiskov. Iz takratnih zadnjih mest pa sta močno napredovala albuma »po-Pustna večerja 2009« in »Predsednikovih 70 let«. Na zadnjih mestih so video albumi.
Sicer pa trenutna lestvica izgleda takole:

1. Pust 2009 – 9.158
2. Pust 2009 (po-Pustna večerja) – 6.611
3. Predsednikovih 70 let – 6.391
4. Pust 2008 – 5.268
5. Zgodovina – 3.627
6. Kabalete 2007 – 3.362
7. Kabalete 2007 (Pust) – 3.350
8. Pust 2005 (Kanal) – 3.076
9. Piknik 2005 – 2.809
10. Pust 2010 – 2.755
11. Pust 2005 – 2.457
12. Pust 2006 (Opčine/Trst) – 2.188
13. Pust 2005 (priprave) – 2.018
13. Pust 2006 – 2.018
15. Pust 2009 (himna) – 1.882
16. Kabalete 2006 – 1.664
17. Pust 2006 (priprave) – 1.495
18. Pust 1972 – 1.087
19. Pust 1970 - 813
20. Pust 1962 - 499
21. Pust 2010 (video) – 490
22. Pust 2006 – priprave (video) – 327
23. Občni zbor 2006 (video) – 258
24. Pust 2006 (video) – 257
25. 70 let Jože Prezelj - 250
26. Pust 2007 (video) - 218
27. Piknik 2005 (video) – 212
28. 70 let Jože Prezelj (video) – 81

Vabljeni k ogledu foto in video albumov Poslednje Tminske Legende…     >>Novice

1.Himna (integralna)
2.Himna (razsirjena)
3.Himna (gola)
4.Program
5.Livek 2010 (foto)
6.Videogalerija

--] TPM © Copyright 2003 graphics, design Lara-K . Webmaster [--